Wat is Leukemie?

Acute Leukemie is een vorm van kanker die vooral voorkomt bij jonge kinderen. Deze vorm van kanker bevindt zich in het bloed, dus is in het hele lichaam aanwezig. Het bloed van ons lichaam bestaat uit drie soorten bloedcellen wat we niet met onze ogen kunnen zien.  Het bloed bestaat uit Rode bloedlichaampjes (deze zorgen ervoor dat het zuurstof dat we inademen overal in ons lichaam terechtkomt), Bloedplaatjes (zorgen voor een korstje wanneer je een snee of wondje hebt) en de witte bloedlichaampjes (deze zorgen ervoor dat je niet ziek wordt).

Bij Leukemie worden er in heel korte tijd teveel witte bloedlichaampjes gemaakt. Deze witte bloedlichaampjes werken ook nog eens niet goed, ze zijn kapot. Doordat er dan zoveel kapotte witte bloedlichaampjes in het bloed aanwezig zijn hebben de 2 andere soorten bloedcellen geen plaats meer. Er is dan een soort oorlog aan de gang tussen de slechte kapotte  witte bloedlichaampjes en de goede rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes, waarbij de slechte kapotte witte bloedlichaampjes aan het winnen zijn.

Kinderen met leukemie krijgen door deze oorlog  klachten die te maken hebben met een slechte werking van onze bloedcellen, dit zijn:

  • Bleek/wit eruitzien
  • Heel moe zijn
  • Vele wondjes krijgen die niet genezen
  • Ziek worden
  • Koorts krijgen

Vaak gaan kinderen wanneer ze deze klachten hebben naar de huisarts. De huisarts gaat je dan goed onderzoeken en er wordt bloed afgenomen. Hierna wordt je door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar ze je weer gezond willen gaan maken.

Het gezond maken doen de artsen in het ziekenhuis met chemotherapie. Bij chemotherapie krijg je een stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat de slechte kapotte bloedlichaampjes dood gaan. Ook gaan er door chemotherapie andere cellen kapot, zoals bijvoorbeeld  haarcellen en cellen in je maag en darmen. Hierdoor kun je kaal worden, diarree krijgen en overgeven.

Wanneer de chemotherapie de slechte kapotte witte bloedlichaampjes gedood heeft kan het lichaam weer normale bloedcellen gaan aanmaken. Als dat niet lukt kun je een beenmergtransplantatie krijgen van je ouders of andere mensen uit je familie. Dan wordt er uit het bot van het bovenbeen van je familielid een stukje beenmerg weggehaald en bij jou erin gezet. Hierdoor kun je vaak weer genezen.

Het laatste Nieuws

Volg ons via

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons via Rss

Contact informatie

Contact informatie afbeelding

Stichting Michael-Wings
G.H.Hoytinkstraat 67
1827PM Alkmaar
IBAN: NL33ABNA0552495379
Kvk nr. 37128407

Email. info@michael-wings.nl
Tel nr. 06-53183050

Email.
secretariaat@michael-wings.nl

Stichting Michael-Wings is een Anbi

U kunt hier een donatie maken